Kuchnia zero waste to dobra idea, gdy rocznie w Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności! Mają w tym swój udział restauracje i hotele, ale to 60% odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Częściowo wynika to z braku planowania zakupów, a częściowo z małej inwencji twórczej w kuchni. A przy niewielkim zaangażowaniu i minimalnej wiedzy kulinarnej można wyczarować ciekawe potrawy z resztek, a korzystając z różnych urządzeń AGD oszczędzić na niektórych składnikach.
Kuchnia zero waste
Jak zaoszczędzić i wyrzucać mniej jedzenia? Najlepiej robić zakupy z głową i planować posiłki. Lista zakupów po wcześniejszym podsumowaniu zawartości lodówki, szuflad i spiżarni to najlepszy sposób na optymalne zakupy. Warto również nie kupować zbyt wiele i zamiast robić zapasy, wybrać się do sklepu częściej. Dobrym sposobem jest zrobienie zdjęcia naszych produktów w kuchni – wtedy wrzucając żywność do koszyka mamy podgląd, co jest, a czego nam brakuje. Można również używać aplikacji do przygotowywania list zakupów, kupować produkty w puszkach lub te, które mają długą żywotność. Dzięki temu kupimy tylko to, co niezbędne lub co może przeleżeć w spiżarni dłuższy czas. Przy okazji zaoszczędzimy i unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie zdążyliśmy zjeść przed upływem terminu ważności.
Przygotowując listę zakupów, najlepiej poprzedzić ją zaplanowaniem posiłków. Będziemy mieć pewność, że na liście znajdą się wszystkie niezbędne składniki i nie kupimy czegoś, co nam później będzie zalegać w lodówce. Można stworzyć tygodniowe menu przeglądając gazetki z promocjami i wykorzystać produkty, które mają atrakcyjną cenę. To zdecydowanie lepsze wyjście niż kupowanie czegoś, co jest w promocji z nadzieją, że może się przyda.
Przykłady zero waste w kuchni
Często zdarza się, że mając w lodówce produkty nie pierwszej świeżości (np. banan, który ma zbrązowiałą skórkę), wyrzucamy je zamiast wykorzystać. Z podstarzałych owoców można zrobić sok, smoothie czy sałatkę owocową. Pomarszczone jabłka nadadzą się do podsmażenia jako dodatek do ryżu lub składnik szarlotki.
Wiele produktów, które są już przeterminowane nie są jeszcze zepsute. Dlatego przed wyrzuceniem warto sprawdzić, czy w smaku nie są jeszcze dobre. Nie wszyscy również zauważają różnicę między „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć do”, gdzie drugi zwrot oznacza, że produkt może stracić niektóre walory, ale prawidłowo przechowywany nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Część produktów można mrozić. Niektóre owoce czy warzywa nie tracą na jakości po odmrożeniu. Podobnie nie zjedzone zupy czy potrawy. Resztki rosołu przydadzą się do sosów, a naleśniki z serem można wykorzystać na śniadanie w innym terminie. Jeśli jesteśmy przy rosole – z ugotowanego mięsa warto zrobić potrawkę, a z warzyw sałatkę jarzynową. Zblendowane mogą być naturalnym zagęszczaczem zupy, którą na bazie rosołu przygotujemy kolejnego dnia.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie wszystkich produktów z lodówki są wszelkiego rodzaju zapiekanki. Można w tym celu wykorzystać jako bazę makaron, ryż czy ziemniaki. Świetnie nadaje się również lekko nieświeży chleb czy bułki – wystarczy skomponować dodatki i włożyć do piekarnika. Przegląd lodówki można również zrobić przygotowując pizzę czy na przykład kaszotto.
Jakie urządzenia przydadzą się w kuchni zero waste?
Dzięki nowoczesnym urządzeniom w kuchni możemy w łatwy sposób zaoszczędzić w kuchni i wykorzystać zalegającą w lodówce żywność. Jednym z takich przyrządów będzie wyciskarka do soków czy blender, dzięki którym przygotujemy zdrowe napoje na bazie owoców. Warto również zainwestować w suszarkę do żywności, dzięki której możemy naturalnie zakonserwować warzywa, owoce, a nawet mięsa. Jeśli lubimy frytki, lepiej przygotowywać je w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy. Zaoszczędzimy tym sposobem na oleju i nie będziemy musieli go wyrzucać. Aby kupować mniej pieczywa, najlepiej zrobić je samemu w wypiekaczu do chleba. Przygotujemy chleb akurat wtedy, kiedy jest potrzebny i unikniemy wyrzucania starego pieczywa. Jeśli produkujemy zbyt dużo plastiku kupując wodę, przydatne będą urządzenia, które ułatwią nam picie wody z kranu, np. dzbanek do filtrowania wody, butelka filtrująca czy saturator wody, jeśli lubimy bąbelki.